Η εισβολή
20 Ιουλίου 1974 - Η πρώτη εισβολή - Αττίλας
Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το γεγονός ότι ήταν εγγυήτρια δύναμη. Οι τούρκικες δυνάμεις μέσα σε τρεις μέρες κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Ακολούθησαν διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οι οποίες δεν οδήγησαν σε θετική εξέλιξη.
Ακολουθεί το πρώτο ραδιοφωνικό ανακοινωθέν από το ΡΙΚ για την τουρκική εισβολή.
14 Αυγούστου 1974 - Η Δεύτερη εισβολή - Αττίλας II
Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 200 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
[Πηγή : Βικιπαίδεια]
Δυστυχώς ο Αττίλας II πέτυχε το σκοπό του και αυτό είχε αποτέλεσμα την διχοτόμηση του νησιού.
Η θυσία των Ελλήνων καταδρομέων - Τύμβος Μακεδονίτισσας
Την 21η Ιούλη του 1974, στάλθηκαν 300 περίπου καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε Χανίων στη Λευκωσία, με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas στην αποστολή με όνομα "Νίκη ". «Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να κάνει πίσω» λέει ο Θανάσης Ζαφειρίου ο οποίος είναι και ο μοναδικός επιζών του Noratlas.
Οι Κρητικοί είχαν βγει στους δρόμους και χειροκροτούσαν τους καταδρομείς που έφευγαν για τη Κύπρο γνωρίζοντας ότι κάποιοι εξ αυτών ήταν αμφίβολο αν θα επέστρεφαν.
Τα αεροπλάνα ταξίδευαν με εντολή να μην υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ ασυρμάτων και με τα φώτα κλειστά. Όταν έφτασε το μήνυμα για την αποστολή αυτή στην Κύπρο ήταν πολύ αργά για να ενημερωθούν οι Κύπριοι στρατιώτες οι οποίοι πίστευαν ότι τα αεροπλάνα ήταν εχθρικά...
Άρχισαν να τα χτυπούν με αντιαεροπορικά τα αεροπλάνα που περίμεναν με τόση λαχτάρα για βοήθεια. Τελικά αρκετά από τα αεροπλάνα βομβαρδίστηκαν από "αδελφικά" πυρά.
Οι τύψεις των Κυπρίων στρατιωτών που συμμετείχαν είναι ανείπωτες...
Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροσκάφους 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί τότε, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειες τους.
Πηγή : Εφημερίδα Πρώτο θέμα [https://www.protothema.gr/greece/article/499203/upothesi-noratlas-mia-istoria-iroismou-dropis-kai-analgisias/]