Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια
Εκπαιδευτικές Γέφυρες...
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια : Εκπαιδευτικές γέφυρες, έγινε με στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μικροί μας μαθητές τους κοινούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο αυτές μεσογειακές χώρες. Η μελέτη της ιστορίας της Κύπρου απ' τα αρχαία χρόνια έως σήμερα θα αποτελέσει την κύρια και αποτελεσματική πηγή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από τα παιδιά, για τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία και τους κοινούς αγώνες που έχουν με ομοψυχία λάβει μέρος για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας τους.
Σκοπός μας είναι λοιπόν να καταδείξουμε τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στη γλώσσα, στην παράδοση, στη μουσική, στην ποίηση, στην εκπαίδευση, στα ήθη και έθιμα και πώς όλα αυτά συνθέτουν την "ελληνικότητα" της Κύπρου.
Οι Έλληνες μαθητές πρέπει μέσα από τη γνώση αυτή να νιώσουν ότι η Κύπρος είναι μία χώρα με ελληνικές ρίζες που πρέπει να ξαναγίνει ελεύθερη.
Το κυπριακό πρόβλημα, που από το 1974 έως σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας των δύο λαών και είναι απαραίτητο να μην λησμονηθεί το αίτημα για την επανένωση της Κύπρου.
Γι' αυτό οι νέες γενιές των Ελλήνων οφείλουν να διεκδικούν το αίτημα αυτό ... Κύπρος ελεύθερη και ενωμένη.
Γη της λεμονιάς, της ελιάς
γη της αγκαλιάς, της χαράς
γη του πεύκου, του κυπαρισσιού
των παλικαριών και της αγάπης
Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο
Γη του ξεραμένου λιβαδιού
γη της πικραμένης Παναγιάς
γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού
τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων
Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο
Γη των κοριτσιών που γελούν
γη των αγοριών που μεθούν
γη του μύρου, του χαιρετισμού
Κύπρος της αγάπης και του ονείρου
Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο
Στίχοι:
Λεωνίδας Μαλένης
Μουσική:
Μίκης Θεοδωράκης
Α' ερμηνεία : Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Αυτό το «Χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγο» όπως τη θέλησε να μοιάζει και την περιέγραψε ο στιχουργός Λεωνίδας Μαλένης, μελοποιήθηκε στη συνέχεια από το Μίκη Θεοδωράκη και κυκλοφόρησε σε ομότιτλο δίσκο την 1η Οκτωβρίου 1966 και με την υπέροχη ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση.