top of page

Η Πόντια γυναίκα ήταν ο στυλοβάτης της οικογένειας, προσηλωμένη στην τήρηση και διατήρηση των παραδόσεων από γενιά σε γενιά, την μετάδοση της γλώσσας, των χορών και της διατροφής. Είχε ανεκτίμητο ρόλο, ωστόσο, η αναγνώρισή της από την κοινωνία ήταν αρκετά περιορισμένη.

Οι μαθήτριες Κοραλία & Λυδία του Δ1 του 3ου Δ.Σ. Παλλήνης μας παρουσιάζουν το ρόλο της γυναίκας στην Ποντιακή κοινωνία, τόσο στον αστικό όσο και στον μη αστικό Πόντο, καθώς και στην ύπαιθρο. Επίσης εξερεύνησαν το το ντύσιμό της καθώς και το ρόλο της στα μεγάλα ιστορικά συμβάντα του Ποντιακού Ελληνισμού!

Ο Πόντος, περιοχή αυτάρκης και αποκομμένη, βρίσκεται πάνω στο δρόμο του διαμετακομιστικού εμπορίου από Ανατολή, Δύση και Βορρά. Τα κοσμήματα όπως και οι ενδυμασίες τους έχουν σαφή χαρακτηριστικά στοιχεία από αυτούς τους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε διατηρώντας όμως με ευλάβεια τις επιταγές του Χριστιανισμού. Οι μαθήτριες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θρακομακεδόνων και του τμήματος Δ1 Δανάη Ανδριοπούλου, Νίκη Λάλου, Κωνσταντίνα Αντωνίου, Αναστασία Δουλουγέρη μας παρουσιάζουν τα κοσμήματα που φορούσαν οι Πόντιες.

Heading 4

Η γη του Πόντου καθημερινά ματώνει, η βία βασιλεύει από τη μια άκρη ως την άλλη. Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι γυναίκες του Πόντου, δείχνουν το μεγαλείο της προσφοράς τους και ορθώνουν τον γενναίο τους ψυχισμό και ανάστημά ενάντια στα σχέδια των Τούρκων. Αγωνίζονται κι εκείνες στο πλευρό των αντρών τους, των παλικαριών τους, δένουν τα τραύματά τους και μεταφέρουν διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Σε όποια γωνιά της Ποντιακής γης και αν στραφείς είναι εμφανή τα σημάδια από τα αίματα και τις θυσίες αυτών των γυναικών. Αυτές έκαναν το χρέος τους. Το δικό μας χρέος είναι να τις θυμόμαστε και να μεταφέρουμε τις ιστορίες των αγώνων τους στους απογόνους τους και σε όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και οι αγώνες και οι θυσίες τους να γίνονται η δική μας λαμπάδα. Οι μαθήτριες Ζιαμπίρη Μυρσίνη και Σοφιανού Αλεξία θα μας παρουσιάσουν τη ζωή και τους αγώνες της καπετάνισσας Παρασκευή Ουζουνίδου.

Οι καπετάνισσες Σοφία Παρασκευαΐδου και η Ανατολή Γαβριηλίδου.

Και οι δύο αυτές καπετάνισσες πήραν μέρος σε πάρα πολλές μάχες αγωνιζόμενες σε διαφορετικές περιοχές η κάθε μια και βοήθησαν και προστάτευσαν παρά πολλές φορές΄τα ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα στο πλάι μεγάλων οπλαρχηγών ή και μόνες τους. Οι μαθήτριες Ζιαμπίρη Μυρσίνη και Σοφιανού Αλεξία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων μας τις παρουσιάζουν.

bottom of page