top of page

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του 3ου Δ.Σ. Παλλήνης, δημιούργησαν μια παρουσίαση των ποντιακών εθίμων σε διάφορες εποχές του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, τις Αποκριές, το Πάσχα, την Πρωτομαγιά, του Αϊ Γιαννιού. Επίσης εξερεύνησαν και παρουσιάζουν τα έθιμα του Ποντιακού γάμου.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με διαμοιραζόμενα αρχεία (google slides) με φυσική παρουσία στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου μας και ολοκληρώθηκε με εκ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση λόγω της καραντίνας του Φεβρουαρίου 2021.

Τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων καθώς και οι παραδόσεις τους χαρακτηρίζονταν κυρίως από την πίστη τους στο θεό, από τις συνήθειες τους ή και κάποιες από προλήψεις που είχαν.

Η μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων τμήματος Δ2 Σαββίνα Τριανατφυλλοπούλου θα μας παρουσιάσει μερικά από αυτά:

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στον Πόντο γιορταζόταν το Τριώδιο, γιορτή θρησκευτική που σηματοδοτεί την έναρξη της ιερής νηστείας του Πάσχα. Οι Πόντιοι κατά τη γιορτινή αυτή περίοδο ήταν πιο ευδιάθετοι, γλεντούσαν και μεταμφιέζονταν. Φυσικά δεν έλειπαν τα πειράγματα, οι χοροί και τα τραγούδια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Δ1 με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Μήτσαινα Χρύσα σας παρουσιάζουν την Αποκριά όπως την γιόρταζαν στον Πόντο.

Τα Ήθη και Έθιμα του Ποντιακού Γάμου

Ο γάμος κρατούσε τρεις μέρες και δυο νύχτες. Οι γονείς του αγοριού συζητούσαν και έλεγαν ότι θα παντρέψουν το γιο τους. Θα πήγαιναν να ζητήσουν από τους γονείς του κοριτσιού, το κορίτσι τους. Συζητούσαν και έλεγαν, θα πάμε στο σπίτι να την ζητήσουμε. Όριζαν την ημέρα που θα πάνε. Στέλνανε είδηση ότι θα πάνε να τη ζητήσουνε και έπαιρναν μαζί τους κάποιο συγγενή. Πηγαίνανε στο σπίτι συνήθως βράδυ. Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων του τμήματος Δ2 Σερίφ Χασσάν και Γιώργος Τασιόπουλος αναβιώνουν μέσα από την παρουσίασή τους πως γινόταν ο γάμος του κοριτσιού και του αγοριού στον Πόντο.

Η Βάφτιση στον Πόντο

Στον Πόντο η βάφτιση λεγόταν «Φωτίσια ή Φωτίσα» και γινόταν συνήθως πριν από τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τη γέννηση του παιδιού. Λάμβανε χώρα πάντα ημέρα Κυριακή. Το πρώτο παιδί το βάφτιζε αυτός που στεφάνωνε το ζευγάρι "για να λυθούν τα σταυρωμένα χέρια του. Ο νονός ήταν ο «δεξάμενος» και η νονά η «δεξαμέντσα» Οι νονοί, το αγόρι το αποκαλούσαν «δεξιμάτιν» και το κορίτσι «δεξιματέα» .

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ήθη και έθιμα που αφορούν την Βάφτιση στον Πόντο θα μας παρουσιάσει η μαθήτρια Θανοκώστα Κυριακή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων στην παρουσιάσή της: Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Μήτσαινα Χρύσα ΠΕ70

Ο  Απρίλτς  στον Πόντο

Απρίλτς έρται και περά, τ’ άλλο κλαίει τ’ άλλο γελά! Στον Πόντο ο Απρίλτς πότε κλαίει και πότε γελάει» λέει μια ποντιακή έκφραση, που συνήθιζαν να λένε για τον μήνα Απρίλιο, στο Σταυρίν και στην Κρώμνη.«Τον Μάρτ’ να μη βρέχ’, τον Απρίλ’ να βρέχ’. Τι συνήθιζαν να κάνουν τον Απρίλιο μήνα οι κάτοικοι στον Πόντο θα μας παρουσιάσουν οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων του τμήματος Δ1, Γιαννέλου Ρεβέκα και Αδαμοπούλου Μάρτα. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Μήτσαινα Χρύσα ΠΕ70

Τα έθιμα του Πάσχα, όπως και όλα τα έθιμα του Πόντου, διατηρήθηκαν στα βάθη των αιώνων από τους ίδιους τους Έλληνες του Πόντου ακόμα και μετά την ξενιτιά.

Η διάδοση από γενιά σε γενιά ήταν και είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης του 3ου Δ.Σ. Παλλήνης σας παρουσιάζουν την παρακάτω παρουσίαση-video η οποία συνοδεύεται με ηχογράφηση από τους ίδιους!

Κρυπτόλεξο με τα ποντιακά έθιμα - 3ο Δ.Σ. Παλλήνης

bottom of page