top of page
Γενοκτονία Ποντίων, περίπου 350 χιλιάδες ψυχές εξοντώθηκαν από τους νεότουρκους... 
Έργο της Μαρίνας Νικολάου, του Δ2, 3ου Δ.Σ. Παλλήνης - Κατασκευή με σπίρτα που απεικονίζει το εξωφρενικό νούμερο των χαμένων ψυχών του Πόντου
350000.jpg

Η γενοκτονία αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου. Πραγματοποιήθηκαν από τους Νεότουρκους την περίοδο 1914-1923. Μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν: Εκτόπιση, εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, πορείες θανάτου στην έρημο, εν ψυχρώ δολοφονίες και  εκτελέσεις.

 

Ο μαθητής Λευτέρης Σφηναρολάκης του τμήματος Δ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων μας ταξιδεύει σε μαύρες σελίδες της ιστορίας, αυτές της γενοκτονίας των Ποντίων

Afisa_kalesma_genoktonia-514x375.jpg
antartiko.jpg

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.

Η μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων, του τμήματος Δ2. Μυρσίνη Ζιαμπίρη έχει ετοιμάσει ένα μίνι Quiz με γενικές ερωτήσεις και μας παρουσιάζει μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες για την γενοκτονία των Ποντίων.

Το αντάρτικο του Πόντου αποτελεί ορόσημο αντίστασης ενός λαού που αντιστάθηκε στην γενοκτονία του με νύχια και με δόντια, προσπαθώντας να διασωθεί και να διασώσει τα ιερά και τα όσια της φυλής. Γιατί τους λεηλάτησαν, ατίμασαν, δολοφόνησαν, πυρπόλησαν ολόκληρα χωριά μαζί με τους κατοίκους τους.

Γιατί τους βασάνισαν, ακρωτηρίασαν, έσφαξαν, έκαψαν, έθαψαν ζωντανούς άντρες, γυναίκες, γέρους και παιδιά. Γιατί μετέβαλαν τον Πόντο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο.

Η μαθήτρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Θρακομακεδόνων, Κάτια Μπισταράκη θα μας κάνει να περιηγηθούμε στα δύσκολα εκείνα χρόνια των ανταρτών του Πόντου.

«Η Τουρκία δεν έχει ουδεμίαν ασφάλειαν ούτε δύναται να οργανωθεί ελευθέρως εις το μέλλον, λόγω της παρουσίας των Ελλήνων. Για να μην προκληθεί αντίδραση στον “πολιτισμένο” κόσμο προτείνει, ως “τελική λύση”, τον λευκό θάνατο, τις ατέλειωτες οδοιπορίες. Σας διαβεβαιώνω ότι οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, με τις σφαγές που λογαριάζετε να κάνετε εσείς».

Η μαθήτρια του τμήματος Εβελίνα Αρζουμανίδου της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων, μας παρουσιάζει λίγα λόγια για τις πορείες θανάτου που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν πριν από μερικά χρόνια οι Έλληνες του Πόντου όταν υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν από τις πατρίδες τους και να αφήσουν πίσω όλα τους τα υπάρχοντα.

Το 1994 η Bουλή των Eλλήνων αναγνώρισε ομόφωνα την 19η Mαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Eλλήνων του Πόντου.

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το χρονικό της Ματωμένης Σπηλιάς

Η Παναγία η Μάγαρα είναι Μονή στο βουνό Νεπιέν της Πάφρας κοντά στο χωριό Οτ Καγιά. Λέγονταν και Παχατσάχ Παναγιασί (όνομα τούρκικο που σημαίνει «η Παναγιά που κάνει τον τυφλό να βλέπει»). Σήμερα σε πολλούς είναι γνωστή σαν Ματωμένη Σπηλιά Το μοναστήρι αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο της περιοχής και υπήρξε μαρτυρικός τόπος μιας μεγάλης μάχης, τον Απρίλιο του 1917..

Οι Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων, της  ΣΤ' Τάξης που ζωγράφισαν  για την τραγική ιστορία της Ματωμένης Σπηλιάς είναι:

Ο Γιώργος Τσαφαράς, το έργο στη σελίδα: 37

Η Μιλένα Ζοτάι, το έργο στη σελίδα: 50

Η Εβελίνα Αρζουμανίδου, το έργο στη σελίδα: 8

Ιωάννα Νεκταρία Αρζουμανίδου, το έργο στη σελίδα: 51

Μιχαλοπούλου Χρύσα, το έργο στη σελίδα: 25

Το σχέδιο στο εξώφυλλο όπως και τα σχέδια στις σελίδες 27,35 και 47 φιλοτεχνήθηκαν για το συγκεκριμένο έργο από τον εκπαιδευτικό καλλιτεχνικών κο Βασίλη Παπαγεωργίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων
Το σχέδιο στη σελίδα 6 προέρχεται από τον πίνακα της δημιουργού Ανδριάνας Καραμήτρου που αφορά την γενοκτονία των Ποντίων αποσπάσματα του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί και σελίδες 49,39.

Τα σχέδια των  υπολοίπων σελίδων του βιβλίου που έχουν χρησιμοποιηθεί κάνοντας εξερεύνηση στο διαδίκτυο σε σχετικά θέματα έχουν υποστεί ψηφιακή συνάρμοση  από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων χρησιμοποιώντας on line εργαλεία επεξεργασίας εικόνας όπως το: https://www.photoeditoangel.com/old-online-photoshop

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων σας παρουσιάζουν την θλιβερή ιστορία της Μονής Παναγίας Μάγαρας μέσα από το ακόλουθο ηλεκτρονικό βιβλίο (σύνδεσμος για μεγαλύτερη εικόνα, εδώ).

Το βιβλίο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει ζωντανή αφήγηση της ιστορίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων 1ου Δ.Σ. Θρακομακεδόνων και 3ου Δ.Σ. Παλλήνης. Ενεργοποιείται στο κάτω μέρος του βιβλίου όταν πατήσετε Listen.

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της  ΣΤ΄ τάξης ακούστηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι φωνές των μαθητών:

Αρζουμανίδου Ευαγγελία – Ελένη

Αρζουμανίδου Ιωάννα - Νεκταρία

Ζοτάι Μιλένα

Κασπιρόφσκι Ροντίκα

Μανδηλαρά Ελευθερία

Μαύρη Αγγελική

Μητροβασίλη Λαμπρινή

Μιτσικάρη Πασχαλία

Μιχαλοπούλου Χρύσα

Μπισταράκης Λουκάς

Τσαφαράς Γιώργος

Σταθιά Νικολέτα

Ο κ. Χαράλαμπος Τσακαλίδης που ζει στην Κοζάνη και έχει  καταγωγή από τον Πόντο μας παραχώρησε το παρακάτω ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά μια εκκλησία τον Άγιο Γεώργιο του Πάτλαμα και τον ευχαριστούμε πολύ.

bottom of page