top of page
Search

Το χρονικό της Ματωμένης Σπηλιάς

  • dimthrak
  • May 8, 2021
  • 1 min read

Updated: May 15, 2021

Η Παναγία η Μάγαρα είναι Μονή στο βουνό Νεπιέν της Πάφρας κοντά στο χωριό Οτ Καγιά. Λέγονταν και Παχατσάχ Παναγιασί (όνομα τούρκικο που σημαίνει «η Παναγιά που κάνει τον τυφλό να βλέπει»). Σήμερα σε πολλούς είναι γνωστή σαν Ματωμένη Σπηλιά.

Το μοναστήρι αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο της περιοχής και υπήρξε μαρτυρικός τόπος μιας μεγάλης μάχης, τον Απρίλιο του 1917.

Στις 22 Ιουλίου 2008 η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ακριτοχωρίου Σερρών υποδέχθηκε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Μάγαρας και καθιερώθηκε η εορτή της Παναγίας εις ανάμνηση της πανηγύρεως που τελούνταν στα αγιασμένα χώματα στο όρος Νεπιέν του Εύξεινου Πόντου και εις τη διατήρηση της προγονικής μνήμης της χαμένης πατρίδας. Η νέα εικόνα της Παναγίας της Μάγαρας αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών. Το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της εικόνας είναι δωρεά του συλλόγου του Οικολογικού Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Ακριτοχωρίου-Θρακικού «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ»


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θρακομακεδόνων σας παρουσιάζουν την θλιβερή ιστορία της Μονής Παναγίας Μάγαρας μέσα από το ακόλουθο ηλεκτρονικό βιβλίο (σύνδεσμος για μεγαλύτερη εικόνα, εδώ).

Το βιβλίο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει ζωντανή αφήγηση της ιστορίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων 1ου Δ.Σ. Θρακομακεδόνων και 3ου Δ.Σ. Παλλήνης. Ενεργοποιείται στο κάτω μέρος του βιβλίου όταν πατήσετε Listen.






 
 
 

Comments


bottom of page